Technologický postup výroby glukanů

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

Základem výroby ß-D-glukanu je speciální pěstování hub Hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) a Shiitake (Lentinus edodes), které se realizuje ve slaměných nádobách. Tento slaměný substrát se zaštěpí myceliem speciálního kultivaru Hlívy a Shiitake. Aby se mycelium začalo vyvíjet, musí se dodržovat přísné podmínky pěstování, mezi které patří především vhodná vlhkost, světelnost a teplota ovzduší. Při nedodržení základních podmínek pěstování a přísných hygienických režimů může být celá úroda neúspěšná. Jednotlivé plody a kmeny se vyznačují různou výtěžností a obsahem ß-D-glukanu. Proces izolace látky ß-D-glukanu je náročný a naše technologické postupy výroby splňují ty nejpřísnější ekologické podmínky. Celkový čas technologie výroby se nedá přeskočit z důvodu dosažení jakosti konečné látky. Hlavním kritériem kvality ß-D-glukanu je jeho schopnost imunostimulační aktivity.

Hlíva ústřičná a Shiitake obsahuje biologicky důležité složky bílkovin, aminokyselin a okolo 90% vody. Hlíva ústřičná a Shiitake, podobně jako ostatní houby, obsahují málo sirných aminokyselin. Obsah esenciálních aminokyselin ve 100 g hlívy je následující: argininn 92 mg, histidin 44 mg, lyzin 116 mg, tryptofan 25 mg, fenylalanoin 73 mg, metionin 4 mg, treonin 91 mg, leucin 134 mg, izoleucin 75 mg, valin 98 mg. Rozhodující význam má obsah biologicky aktivních látek, vitaminů, enzymů, rostlinných hormonů a jiných účinných látek. ß-D-glukan je přírodní polysacharid s významnou schopností dietetické podpory a stimulace imunitního systému člověka. Užívat produkty z beta-1,3-D-glukanu může každý, komu záleží na svém zdraví a prevenci, ale také lidé postižení různými civilizačními chorobami, především onkologickými, které už vyžadují radioterapii a chemoterapii. Beta-1,3-D-glukan je látka známá v lékařských kruzích již několik desetiletí. Všechny naše výrobky glukanové řady obsahují tuto základní účinnou látku.

Postup výroby:

  1. Výběr a stanovení jakostních plodnic a kmenů.
  2. Třídění, navážení a desinfekce čerstvých plodů Hlívy ústřičné a Shiitake.
  3. Uložení plodů v nádobách s biologickou tekutinou při teplotě do 30° C na dobu 1 měsíce. Po dobu tohoto období, při vykonávání určených technologických postupů probíhají počáteční fáze izolace beta-1,3-D-glukanu.
  4. Zrání takto zpracovaných prvotních výtažků na dobu 2 měsíců. Po dobu tohoto období nastává defibrilace hmoty a vytěsňování etanolem, která se uskutečňuje speciálními technologickými postupy.
  5. Po tomto procesu následuje druhý stupeň zrání v upravených tlakových nádobách a následné odstranění pevného zbytku. Tento stupeň trvá celé 2 měsíce.
  6. Po 6 měsících speciálních biologicky-technologických postupů získáváme hotový výrobek, a ten se plní do speciálně vyvinutých farmaceutických patentovaných obalů, které splňují nejpřísnější podmínky jakosti.