Technologický postup výroby glukanů

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

Základem výroby ß-D-glukanu je speciální pěstování hub Hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus), které se realizuje ve slaměných nádobách. Tento slaměný substrát se zaštěpí myceliem speciálního kultivaru Hlívy. Aby se mycelium začalo vyvíjet, musí se dodržovat přísné podmínky pěstování, mezi které patří především vhodná vlhkost, světelnost a teplota ovzduší. Při nedodržení základních podmínek pěstování a přísných hygienických režimů může být celá úroda neúspěšná. Jednotlivé plody a kmeny se vyznačují různou výtěžností a obsahem ß-D-glukanu. Proces izolace látky ß-D-glukanu je náročný a naše technologické postupy výroby splňují ty nejpřísnější ekologické podmínky. Celkový čas technologie výroby se nedá přeskočit z důvodu dosažení jakosti konečné látky. Hlavním kritériem kvality ß-D-glukanu je jeho schopnost imunostimulační aktivity.

Hlíva ústřičná obsahuje biologicky důležité složky bílkovin, aminokyselin a okolo 90% vody. Hlíva ústřičná, podobně jako ostatní houby, obsahuje málo sirných aminokyselin. Obsah esenciálních aminokyselin ve 100 g hlívy je následující: argininn 92 mg, histidin 44 mg, lyzin 116 mg, tryptofan 25 mg, fenylalanoin 73 mg, metionin 4 mg, treonin 91 mg, leucin 134 mg, izoleucin 75 mg, valin 98 mg. Rozhodující význam má obsah biologicky aktivních látek, vitaminů, enzymů, rostlinných hormonů a jiných účinných látek. ß-D-glukan je přírodní polysacharid s významnou schopností dietetické podpory a stimulace imunitního systému člověka. Užívat produkty z beta-1,3-D-glukanu může každý, komu záleží na svém zdraví a prevenci, ale také lidé postižení různými civilizačními chorobami, především onkologickými, které už vyžadují radioterapii a chemoterapii. Beta-1,3-D-glukan je látka známá v lékařských kruzích již několik desetiletí. Všechny naše výrobky glukanové řady obsahují tuto základní účinnou látku.

Postup výroby:

  1. Výběr a stanovení jakostních plodnic a kmenů.
  2. Třídění, navážení a desinfekce čerstvých plodů Hlívy ústřičné.
  3. Uložení plodů v nádobách s biologickou tekutinou při teplotě do 30° C na dobu 1 měsíce. Po dobu tohoto období, při vykonávání určených technologických postupů probíhají počáteční fáze izolace beta-1,3-D-glukanu.
  4. Zrání takto zpracovaných prvotních výtažků na dobu 2 měsíců. Po dobu tohoto období nastává defibrilace hmoty a vytěsňování etanolem, která se uskutečňuje speciálními technologickými postupy.
  5. Po tomto procesu následuje druhý stupeň zrání v upravených tlakových nádobách a následné odstranění pevného zbytku. Tento stupeň trvá celé 2 měsíce.
  6. Po 6 měsících speciálních biologicky-technologických postupů získáváme hotový výrobek, a ten se plní do speciálně vyvinutých farmaceutických patentovaných obalů, které splňují nejpřísnější podmínky jakosti.
Zpět do obchodu